Parchet in bucatarie. Care este cel mai bun?


Parchetul este o pardosea foarte eleganta. De ce nu am putea opta si pentru parchet in bucatarie?
Parchetul din lemn ofera un aspect de pardosea naturala si creeaza o atmosfera calda si primitoare. Acest tip de parchet poate fi o optiune tentanta si in spatii umede, cum ar fi bucataria.

Care este cel mai bun tip de parchet pentru bucatarie?
O pardosea din lemn emana „caldura”, dar pe langa aceasta caldura creeaza si un decor intim. In cazul in care bucataria si livingul sunt de tip open space, iar in living ati optat pentru o pardoseala din parchet, va recomandam sa alegeti acelasi tip de finisaj si pentru bucatarie, pentru a obtine un look unitar. O pardosea de pin, de exemplu este ideala.


O alternativa la parchetul clasic de lemn este parchetul laminat, acesta este usor de montat si accesibil ca pret. Trebuie sa stiti insa ca parchetul aflat in permanent contact cu umezeala poate dezvolta dedesubt mucegai. Din aceasta cauza exista unele tipuri de parchet care sunt mai recomandate decat altele pentru bucatarie. De exemplu, exista un tip de parchet pietrificat, creat special pentru bucatarii si bai. Acesta aduce ca noutate compactarea compozitiei pe straturi si o garnitura ce permite etansarea placilor dupa montaj.

Un alt tip de parchet potrivit pentru bucatarie este cel stratificat, deoarece este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu permite umezelii sa lucreze in timp. Stratul de uzura poate fi slefuit si lacuit ulterior. Se stie ca lemnul de bambus rezista foarte bine la conditii de umiditate crescuta, datorita densitatii si elasticitatii lui. Deci si parchetul triplustratificat din bambus este recomandat in bucatarie.


Parchetul este o parte deosebit de importanta a decoratiunilor interioare, creand stil si atmosfera in locuinta. De aceea, parchetul este primul element prin care va puteti defini stilul personal, un parchet perfect evidentiind caracterul unic al casei. Design-ul si durabilitatea sunt primele criterii care trebuie luate in calcul la alegerea parchetului. Iar pentru a alege un parchet in bucatarie trebuie sa va ganditi la rezistenta lui.

O solutie ideala pentru bucatarie este si parchetul din lemn triplu stratificat. Cele trei straturi de lemn difera prin compozitia lemnului si prin functionalitatea lor: Stratul de suprafata este alcatuit din lemn, atent selectionat, cu o grosime de aproximativ 3,5 mm, el confera distinctia si stilul parchetului. Pentru a-i asigura rezistenta la uzura, dar si aspectul aparte, este supus mai multor tipuri de tratamente specifice, dintre care cel mai comun este lacuirea. Cu ajutorul lacurilor si uleiurilor, lemnului i se confera frumusetea si stralucirea naturala a unui parchet distins.
- Corpul placii de parchet, realizat din lemn de molid finlandez, de exemplu, de aproximativ 8 mm grosime.
- Stratul suport, din furnir este de 2 mm.


Parchetul triplu stratificat ar putea cuprinde varietati de lemn deosebite, atat europene, cat si exotice; de exemplu, lemnul de jatoba se remarca prin exceptionala sa suprafata dura si rezistenta la trafic intens si umezeala. Jatoba face parte din categoria parchetului de lux. Culoarea initiala a lemnului, maro-roscat, se inchide pe parcursul timpului. Nuantele sunt uneori intercalate, oferind parchetului un aspect cu totul special.

Atunci cand alegeti parchetul pentru bucatarie, trebuie sa il alegeti pe cel care rezista la umezeala, aburi si trafic intens, in rest puteti opta pentru orice tip de parchet.