Parchetul din bambus vs. parchetul din lemn masiv


Intr-un interviu cu dl. Alexandru Mitroi, Director Marketing al firmei Smartrade International, am aflat de ce este parchetul din bambus superior din punctul de vedere calitativ celui din lemn masiv, cum se realizeaza intretinerea acestui tip de pardoseala, dar si cateva lucruri interesante. Stiati ca bambusul creste de peste 10 ori mai repede decat alte specii din care se realizeaza parchet masiv? Padurea de bambus degaja in medie cu pana la 35% mai mult oxigent decat alte specii folosite pentru parchet si absoarbe pana la 12 tone de dioxid de carbon pe hectarul de padure. Cultura de bambus este si o solutie ideala de reabilitare a unor soluri periclitate. Parchetul Class Bambus este realizat doar din trestii de bambus ajunse la maturitate, iar ulterior exista mai multe procese de selectie care fac ca rezultatul final, adica parchetul sa se apropie de perfectiune. Se pune un accent foarte mare pe controlul surselor de unde provine bambusul. De pilda, specia folosita pentru producerea parchetului, respectiv „moso”, nu pericliteaza habitatul ursilor panda, intrucat ei nu se hranesc cu aceasta.


Reporter: Ce ne puteti spune despre parchetul densficat pe care il comercializati?
Alexandru Mitroi: Parchetul de bambus densificat  intra in categoria parchetelor cu duritate ridicata, fiind la acelasi nivel cu IPE-ul care este lemnul cu una din cele mai mari duritati. In comparatie cu stejarul, care are 617 kg forta duritate pe scara Janka a duritatii, sau fagul, ce are 590 kg  forta , tekul brazilian are 1606 kg forta, Ipe-ul are 1669 kg forta, iar bambusul densificat 1644 kg forta.
       
Tehnologia pentru a realiza parchet din această minunata plantă este relativ recentă. Practic, fasii din bambus sunt lipite, obtinandu-se placile de parchet. Se poate interveni şi cu presiune asupra lor pentru a se conglomera şi pentru se obtine, astfel, un parchet cu proprietaţi de duritate exceptionale: parchetul de bambus densificat.
Aceasta tehnologie a reusit sa realizeze ceva cu adevarat revolutionar, atat in domeniul parchetului, cat si pentru mediul inconjurator. Alegand bambusul pentru pardoseli, folositi o resursa foarte uşor regenerabila, in comparaţie cu arborii clasici. Altor specii le sunt necesari 50-100 de ani pentru a creşte si pentru a fi potriviţi fabricarii parchetului, in timp ce bambusului ii sunt necesari doar intre 3 si 5 ani. Apoi, odată tăiat, se regenerează foarte uşor din rădăcini, nefiind nevoie sa fie replantat.

Bambusul densificat finisat cu lac satinat este folosit cu succes in spatii de trafic intens, precum: sali de nunti, restaurante, aeroport, showroom-uri si magazine.
Ca sistem de montaj, este disponibil sistemul clasic nut si feder cu adezi cat si varianta cu click.
    
R: In ce nuante este disponibil parchetul pe care il montati si care sunt cele mai cautate?
A.M: Bambusul densificat este disponibil intr-o varietate de nuante: cafeniu, natural (culoarea stejarului auriu), mahon, alb si wenge.
Din experienta, nuantele inchise, precum: wenge, cafeniu, reprezinta prima optiune pentru majoritatea clientilor, insa o buna parte aleg si culori deschise sau foarte deschise.


R: Care sunt atuurile parchetului din bambus fata de cel din lemn masiv? Dar fata de cel laminat?
A.M: Spre deosebire de parchetul masiv, parchetul de bambus prezinta cateva avantaje:
1) Este gata finisat si nu necesita lacuire. Alegand parchetul de bambus, scapati de stresul raschetarii si lacuirii dupa montaj.
2) Aspect atractiv, inconfundabil
Odata ce ai vazut fibrele si textura sa este imposibil sa nu te indragostesti de ele. Din toate esentele, bambusul are ceva aparte care fascineaza. Pentru cei care doresc sa isi decoreze o casa noua sau, pur si simplu, sa decoreze un interior in stil asiatic, bambusul este o optiune inspirata.
3) Rezistenta si duritate crescuta
Fibra de bambus este mai rezistenta la tensiuni decat otelul. Parchetul de bambus este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele. Parchetul din bambus reprezinta o alternativa excelenta la parchetul din lemn masiv. Cea mai folosita metoda de masurare a duritatii podelelor de lemn este testul Janka. Duritatea janka reprezinta forta necesara pentru a infige o bila de otel de diametrul de 11.28 mm pana la jumatatea diametrului sau.
4) Stabilitatea dimensiunilor in timp
Spre deosebire de lemnul obisnuit care in timp lucreaza mai mult, parchetul de bambus este mai stabil in timp, fiind mai putin predispus la dilatari, contractari sau deformari de orice natura.

R: Este indicat parchetul de bambus in locuri cu un grad ridicat de umezeala?
A.M: Provenind din zone tropicale, lemnul de bambus este mai rezistent la conditii de umiditate crescuta. Se recomanda montarea parchetului dupa efectuarea unui test de umiditate in sapa, atat in profunzime, cat si la suprafata. Umiditatea maxima trebuie sa fie 2%. In conditiile folosirii unor rasini impotriva umiditatii, se poate instala parchetul chiar daca umiditatea este de pana la 4%.

R: Cum se realizeaza intretinerea parchetului din bambus?
A.M: Parchetul de bambus se intretine ca si alte parchete masive. Se recomanda amplasarea barierelor de praf sau a presurilor la intrarea in spatiul amenajat cu parchet pentru a retine intr-o masura cat mai mare praful si mizeria. Se recomanda ca mopul sa fie foarte bine stors de apa, pentru a se evita surplusul pe suprafata parchetului.  

R: Plintele sunt disponibile in clase de calitate?
A.M: Plintele sunt doar din clasa A de calitate si sunt disponibile pe fiecare model in parte.

R: Prezentati avantajele montarii treptelor din bambus, in detrimentul celor din alte materiale.
A.M: Odata montat unul din modelele de parchet de bambus, este recomandat sa se faca treptele tot din bambus de aceeasi nuanta. Primul avantaj este ca se foloseste o nuanta unitara atat in camere, living cat si pe scara. Al doilea avantaj, uneori mult mai important este ca pretul pentru scarile din bambus este de 2-3 ori mai mic decat la scarile de stejar, care se fac doar la comanda. Treptele de bambus vin gata finisate sub forma de nasi treapta si se imbina cu parchet cu nut si feder pentru a obtine treptele. Calitativ, bambusul densificat este superior stejarului, iar pretul este mult mai mic.

R: Care sunt atuurile serviciilor pe care le oferiti in comparatie cu cele ale altor firme concurente?
A.M: Serviciile noastre includ:
- Livrare gratuita pentru Bucuresti si imprejurimi.
- Pentru provincie oferim livare a 3a zi de la comanda. Se pot trimite mostre catre clienti oriunde in tara gratuit.
- Consultanta montaj & recomandare montatori si firme de montaj cu experienta;
- Orice oferta pentru persoanele fizice este personalizata in functie de cerintele clientului.
- Pentru marfa comandata si ramasa nefolosita de clienti, se poate face retur catre noi.


R: Din ce tari provin produsele dumneavoastra?
A.M: Bambusul creste in plantatii speciale in Asia, in special in China, care are traditie in productia de parchet de bambus. Exista peste 50 de tipuri de parchet de bambus produse. De asemenea, parchetul Class Bambus exista doar in varianta de calitate A, cea mai inalta.

Smartrade International SRL
Locatie: Bucuresti
Telefon fix: 031.805.50.32
Telefon mobil: 0723 615 944
Fax: 031.805.50.32
E-mail: alexandru.mitroi@smartrade.ro     
Website: www.classbambus.ro
Alexandru Mitroi
Director Marketing